Kłopoty ze skrzynia SMG
Re: Kłopoty ze skrzynia SMG
Ja mam to samo, wiec albo wszyscy maja problem z autem, albo tak ma byc 

Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
No to dzięki, to mnie uspokoiliście.
Czy u was w trybie automatycznym kiedy hamujecie to też wrzuca poszczególne niższe biegi i puszcza sprzęgło?
W połączeniu z hamowaniem taki jest efekt nieprzyjemnego szarpanego hamowania,czego nie ma juz w trybie sekwencji,bo tam nie puszcza sprzęgła.
A czy można w czasie jazdy wrzucić luz i tak dojeżdżać np.do skrzyzowania ?
W połączeniu z hamowaniem taki jest efekt nieprzyjemnego szarpanego hamowania,czego nie ma juz w trybie sekwencji,bo tam nie puszcza sprzęgła.
A czy można w czasie jazdy wrzucić luz i tak dojeżdżać np.do skrzyzowania ?
Mozna.marekmoto pisze:A czy można w czasie jazdy wrzucić luz i tak dojeżdżać np.do skrzyzowania ?
Ale wg mnie nie ma sensu, bo dojezdzajac do skrzyzowania i zwalniajac w koncu skrzynia wysprzegli, a po dluzszym postoju (np na swiatlach) pusci sprzeglo i wrzuci luz.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
ale kiedy tak hamuję a ona zmienia biegi i puszcza mi to sprzęgło to aż mi go szkoda bo jednak bardziej się zużywa.
W normalnym automacie jazda na "N" jest niedopuszczalna
W normalnym automacie jazda na "N" jest niedopuszczalna
Napiszcie jeszcze ile jeżdżą M-ki z SMG i bez, ludzie pytają a ja nie wiem, mojej nie sprawdzałem bo mam za stare opony
U mnie czegos takiego nie ma. Ale ja jezdze prawie caly czas w Smarekmoto pisze:ale kiedy tak hamuję a ona zmienia biegi i puszcza mi to sprzęgło to aż mi go szkoda bo jednak bardziej się zużywa.
SMG to nie automatmarekmoto pisze:W normalnym automacie jazda na "N" jest niedopuszczalna

Ale ile czego?marekmoto pisze:Napiszcie jeszcze ile jeżdżą M-ki z SMG i bez, ludzie pytają a ja nie wiem, mojej nie sprawdzałem bo mam za stare opony
0-100. V-max? Identycznie jak manual.
V-max z ogranicznikiem chyba 250, nawet nie wiem czy jest, a ile bez?
Jak to? Samo na luz zrzuci? U mnie tak sie nie dzieje.mateush pisze: a po dluzszym postoju (np na swiatlach) pusci sprzeglo i wrzuci luz.
17.01.11
u mnie też "0" się nie pojawia
Dzieje sie. Sprawdz:Pablo pisze:Jak to? Samo na luz zrzuci? U mnie tak sie nie dzieje.mateush pisze: a po dluzszym postoju (np na swiatlach) pusci sprzeglo i wrzuci luz.
Zacznij zwalniac i sie zatrzymaj, skrzynia zrzuci bieg do 1. W tym czasie jest zapiete 1 bieg i wcisniete sprzeglo. Postoj chwile i sie nie ruszaj (nie wiem ile doklanie) uslyszysz <klik> skrzynia wrzuci luz i odpusci sprzeglo (na wyswietlaczu bedzie oczywiscie wciaz 1). Potem dodaj lekko gazu i znow uslyszysz wyrazne <klik> skrzynia wrzuci 1.
Na 100% tak bedzie. Wylacz ten hip-hop i wsluchaj sie

Nie wiem jak jest w praktyce. Ale według wszelakich testów SMG jest wolniejsze o 0,1 do 1000-100. V-max? Identycznie jak manual.
No tak, czy 4.9 czy 5.0 jest to różnica że ja pierd*... 
Za to przyjedź kiedyś na tor Poznań i zobaczymy jaka będzie różnica i na czyją korzyść wtedy.
Ja obstawiam około pół sekundy szybciej z SMG przy tym samym kierowcy na okrążeniu, powtarzalnie.

Za to przyjedź kiedyś na tor Poznań i zobaczymy jaka będzie różnica i na czyją korzyść wtedy.
Ja obstawiam około pół sekundy szybciej z SMG przy tym samym kierowcy na okrążeniu, powtarzalnie.
Moim zdaniem to może zależeć od wybranego programu i sądzę że przy ostrzejszych programach nie będzie wrzucać luzu.mateush pisze:Dzieje sie. Sprawdz: (...)
Tak samo jak na najniższym programie w ogóle nie wraca na 1 tylko rusza z dwójki, tak samo może nie wyrzucać jedynki na najwyższym albo dwóch najwyższych.
A to moze i tak jest tylko nie słyszałemmateush pisze:Dzieje sie. Sprawdz:Pablo pisze:Jak to? Samo na luz zrzuci? U mnie tak sie nie dzieje.mateush pisze: a po dluzszym postoju (np na swiatlach) pusci sprzeglo i wrzuci luz.
Zacznij zwalniac i sie zatrzymaj, skrzynia zrzuci bieg do 1. W tym czasie jest zapiete 1 bieg i wcisniete sprzeglo. Postoj chwile i sie nie ruszaj (nie wiem ile doklanie) uslyszysz <klik> skrzynia wrzuci luz i odpusci sprzeglo (na wyswietlaczu bedzie oczywiscie wciaz 1). Potem dodaj lekko gazu i znow uslyszysz wyrazne <klik> skrzynia wrzuci 1.

17.01.11